U bent hier
Rode verbiedt storende activiteiten in woonwijken
Sint-Genesius-Rode De gemeente Sint-Genesius-Rode kan eindelijk met een wettig reglement optreden tegen storende activiteiten in woonwijken. Aanleiding was een verloren proces, aangespannen door een autohandelaar, bij de Raad van State.
Al jaren aan een stuk kon iedereen in Rode in een woonwijk in principe zomaar met een niet-residentiële activiteit beginnen. In het politiereglement stond wel een artikel dat aangaf dat de uitbaters een exploitatievergunning moesten aanvragen, maar dat artikel 80 was volgens een arrest van de Raad van State onwettig.
Een autohandelaar met een kleine vestiging langs de Waterloosesteenweg had de bal aan het rollen gebracht. Het bedrijf heeft al sinds 2009 een handel in tweedehandswagens. De zaakvoerder deed wel de moeite om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Maar toen het schepencollege oordeelde dat zo'n autohandel niet paste in een woonwijk en de vergunning, deed de eigenaar voort. Hij trok ook naar de Raad van State die in zijn voordeel oordeelde De reden hiervoor is zeer technisch. Het komt erop neer dat de gemeente zo'n stedenbouwkundig artikel wel in haar reglement mocht opnemen, maar dat ze daarvoor de toestemming van de provincie moest hebben. En dat was niet gebeurd.
De gemeente is nu bezig de zaak op te lossen. Artikel 80 uit het politiereglement wordt vervangen door een stedenbouwkundige verordening.
Wie in de nabije toekomst in Rode met een activiteit wil beginnen of een huidige wil veranderen, moet dus een vergunning aanvragen. De gemeente staat wel enkele uitzonderingen toe, waardoor voor zeer kleinschalige vormen van thuiswerk geen vergunning nodig is. Zelfstandigen die hun werk mee naar huis nemen en er ook een bureau hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Wie thuis aan hoogstens één persoon bijles of pianoles geeft, hoeft daarvoor ook geen vergunning op zak te hebben. En scholen of sportclubs die een drank- of snoepautomaat plaatsen, kunnen dat gerust doen zonder dat aan te geven bij de gemeente. Een cafetaria in bijvoorbeeld een sportcentrum valt hier niet onder, omdat dit niet op kleinschalige wijze gebeurt.
Daarom is ook een vergunning verplicht voor een mobiel verkoopkraam op privé-terrein. (ssj)