"We willen dubbel zoveel verkozenen"

Op 29 september 2011

De partij is sinds de laatste federale verkiezingen de grootste van het land. Gaat N-VA die grote sprong voorwaarts herhalen op lokaal niveau?

"Dat zijn we aan onszelf verplicht. We moeten ons gaan gedragen als een grote partij. Vorige keer werden voor N-VA in Halle-Vilvoorde 36 gemeenteraadsleden en acht schepenen verkozen. We hebben de ambitie om dat te verdubbelen. Zeker in de Vlaamse Rand willen we fors groeien, want daar moeten de inwoners zich zeker aangesproken voelen."

In de Zennevallei heeft N-VA al stevig voet aan grond. In het Pajottenland is dat veel minder het geval. Hoe komt dat?

"In het Pajottenland heb je natuurlijk partijen die al jaren aan de macht zijn. In sommige gemeenten haalt de burgemeester zeventig percent van de stemmen. Maar dat betekent niet dat we ook daar de mensen geen alternatief willen aanbieden. Door het succes op nationaal vlak krijgen we enorm veel geëngageerde mensen die zich aanbieden. Zo worden de afdelingen in Herne en Galmaarden binnenkort opgestart. Al geef ik toe dat het niet eenvoudig is. We hebben hetzelfde probleem in sommige faciliteitengemeenten. In Linkebeek is de Vlaamse vertegenwoordiging zeer klein, in Drogenbos liggen de kaarten ook moeilijk. Maar we gaan zelf ter plaatse om met de mensen te praten en hen zo te ondersteunen."

Sint-Genesius-Rode heeft nu ook een eigen afdeling. Daar zijn de Vlaamse partijen wel verenigd in één lijst. Ook CD&V. Maar overal wordt het kartel wel opgedoekt. Wat zal er in Rode gebeuren?

"Het is een logische stap om onze eigen weg te gaan. Maar dat moet ook per gemeente bekeken worden. De N-VA in Sint-Genesius-Rode kan uitpakken met een stevig bestuur en zal zeker heel wat Vlaamse kiezers aanspreken. Maar dat betekent niet dat we de Vlaamse aanwezigheid moeten ondermijnen door met een aparte lijst op te komen. Dat zal dus in Rode niet het geval zijn."

Kandidaten vinden voor die lijsten zal wellicht niet eenvoudig zijn?

"We weten dat het moeilijk wordt in sommige gemeenten om met een volledige lijst naar de kiezer te trekken. Maar we zijn niet van plan om mensen zomaar op de lijst te zetten om ze toch maar gevuld te krijgen. De kiezer moeten geloofwaardige kandidaten zien die gemotiveerd zijn.

Tegelijk kampen we wel met dezelfde problemen als andere partijen. Zo is het natuurlijk moeilijk om genoeg vrouwen te vinden. Maar we maken ons geen zorgen. We hopen op een sneeuwbaleffect. Als lokaal iemand echt aan de kar gaat trekken, dan dienen er zich meestal ook nog heel wat andere mensen aan."

Wat doet u met overlopers? Die komen ongetwijfeld ook aan de deur kloppen nu uw partij aan populariteit wint?

"We worden natuurlijk aangesproken door mensen met een andere partijkaart, maar we zijn daar voorzichtig in. We willen geen opportunisten in onze ploeg en we willen al zeker geen vluchtelingencentrum voor politici zijn. "

Bent u zelf van plan om in uw thuisgemeente Beersel de handschoen op te nemen?

"Sinds 2006 ben ik natuurlijk wel bekender geworden. Al wisten de inwoners van Beersel voordien wel wie Ben Weyts was. Het spreekt voor zich dat ik een rol van betekenis wil spelen. Maar we moeten er binnen onze afdeling zelf nog over praten. Voorlopig is er nog niets beslist in Beersel."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is