Vijfde van leerlingen in Rand is anderstalig

Op 13 januari 2012

Mark Demesmaeker, N-VA In 24 gemeenten in Vlaams-Brabant spreekt één kind op de vijf thuis geen Nederlands

Het aantal anderstalige leerlingen in de Vlaamse Rand is de voorbije jaren fors gestegen. In zo goed als alle gemeenten rond de hoofdstad is meer dan een vijfde van de leerlingen anderstalig.

Koploper is Drogenbos. Daar spreken 159 van de 240 kinderen die ingeschreven zijn in de Nederlandstalige gemeenteschool thuis geen Nederlands. Dit is 66,25procent.

In Linkebeek is dat in de basisschool ruim 62procent, in Sint-Genesius-Rode 48,74procent, in Sint-Pieters-Leeuw 42,77procent, in Herne 32,35procent, in Beersel 31,93, in Bever 30,80procent, in Asse 29,79, in Dilbeek 26,18procent, in Liedekerke 22,72 en in Halle 21,49procent.

Galmaarden scoort in het basisonderwijs in het Pajottenland het laagst met 5 niet-Nederlandstalige leerlingen.

In de secundaire scholen bedraagt het aandeel in Sint-Genesius-Rode 40,29procent, in Beersel 28,87procent, in Dilbeek 25,12procent, in Halle 18,11procent, in Asse 14,12procent en in Liedekerke 13,57procent.

Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) in antwoord op vragen in het parlement van de Vlaamse volksvertegenwoordigers Willy Segers (N-VA) en Mark Demesmaeker (N-VA).

Zij hebben de cijfers - voor het eerst - ook geografisch voor heel Vlaams-Brabant geanalyseerd en globaal in kaart gebracht.

'De basisscholen in liefst 24 gemeenten van Vlaams-Brabant tellen al meer dan 20procent anderstalige leerlingen. Dat betekent dat één kind op vijf hier thuis geen Nederlands spreekt. Het gaat om 176 basisscholen. Voor het secundair onderwijs gaat om 23 scholen in 7 gemeenten', verduidelijkt Mark Demesmaeker. 'Met een dergelijk hoog aantal anderstalige leerlingen komt de kwaliteit van het onderwijs in de Vlaamse Rand in het gedrang.'

'In de nieuwe aanmeldingsprocedure is er, op initiatief van de N-VA, een 'afstandscriterium' opgenomen om deze situatie aan te pakken. Hiermee kunnen scholen voorrang geven aan kinderen uit de buurt en de eigen gemeente.

Ook gemeentebesturen die zelf onderwijs organiseren, moeten hier hun verantwoordelijkheid opnemen', vult Willy Segers aan. 'Op die manier worden anderstalige leerlingen uit Brussel aangemoedigd om in de hoofdstad een plaats te vinden. Het is niet de bedoeling dat de scholen in de Vlaamse Rand nog meer onder druk komen.'

N-VA pleit voor een versterkte engagementsverklaring voor ouders. Demesmaeker: 'Ouders die bewust kiezen voor het Nederlandstalig onderwijs, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten het engagement nemen om het Nederlands niet alleen in de school een plaats te geven, maar ook in het dagelijks leven dat ze in de Vlaamse Rand uitbouwen.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is