Tentoonstellingsruimte blijkt fuifzaal

Op 28 mei 2015, over deze onderwerpen: Feestelijkheden

Buren van drukkersfamilie Marci in Sint-Genesius-Rode klagen over foutparkeerders, lawaaierige feestvierders en zwerfvuil omdat sinds enkele weken er in de galerij van Marci plots tot 's nachts gefeest wordt. Het schepencollege heeft de eigenaars al aangesproken en die willen de plooien met de buren nu glad strijken.

De familie Marci kocht het gebouw op de hoek van de Toekomstlaan en de Stationsstraat in 2013 en transformeerde het oude bedrijfsgebouw van lederwarenfabrikant Delvaux om tot een galerij waarbij het vooral de bedoeling was om de vintage-affiches van de familie tentoon te stellen. "Maar de laatste weken stellen de buren vast dat er regelmatig feesten georganiseerd worden", zegt gemeenteraadslid Marijke Cortvriendt (Respect). "De feesten duren tot de vroege uurtjes, bezoekers parkeren waar het hen uitkomt, sigarettenpeuken worden gewoon in de tuinen gegooid en als de gasten vertrekken doen ze dat ook met het nodige lawaai. En dan blijkt dat Room 141 op de website zelf omschreven wordt als een ruimte van 300 vierkante meter met plaats voor een gezelschap tot 150 personen waar evenementen met uiteenlopende concepten kunnen plaats. Nog straffer is dat er tot op heden nog geen enkele stedenbouwkundige vergunning is aangevraagd, laat staan werd verleend. De familie mag gerust haar Belgisch erfgoed tentoon stellen maar in dit woongebied is echt geen plaats voor een feestzaal."

De bewoners zelf dienden intussen een petitie in bij het schepencollege. Die werd door meer dan honderd mensen ondertekend.

 

Activiteiten geannuleerd
Schepen van ruimtelijke ordening Philippe De Vleeschouwer (IC-GB) zegt dat het probleem opgelost zal worden. "Daar mag geen feestzaal gevestigd zijn", zegt De Vleeschouwer. "Daarom hebben we met de eigenaars gepraat. Alle activiteiten worden voorlopig geannuleerd en de mensen willen wel de juiste aanvragen indienen. Tegelijk willen ze iets voor de wijk organiseren."

De familie zelf schrikt wel van de kritiek. ""Wij hebben geen directe klacht ontvangen van de buurtbewoners. Als we wisten dat er problemen waren, dan hadden we er iets aan gedaan", zegt Lauren Marci. "Er is hier niet elk weekend een feest. We hebben data doorgekregen van avonden dat er te veel lawaai was terwijl er dan soms niets georganiseerd werd. Maar we hebben nog overleg met enkele bewoners en willen dus een activiteit voor iedereen organiseren. In de toekomst willen we dan ook om 22 uur met de activiteiten stoppen." De initiatiefnemers van de petitie, die anoniem willen blijven, laten wel weten dat er een aangetekende brief verstuurd is naar de familie met de klachten.

 

auteur: BART KERCKHOVEN voor Het Laatste Nieuws
bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-genesius-rode/tentoonstellingsru...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is