Scholen Rand zitten vol met anderstaligen

Op 22 februari 2012

In het basisonderwijs van de Vlaamse Rand rond Brussel (zes faciliteitengemeenten en nog dertien andere gemeenten) is meer dan één op de drie leerlingen van huis uit anderstalig. Er zijn uitschieters van 77 procent in een school in Sint-Genesius-Rode, van 77 procent in Vilvoorde en van 82 procent in Zellik (Asse).

De anderstaligen bestaan uit twee groepen. De kinderen die in het Brussels Gewest geen school vinden en naar de Rand uitwijken, en de kinderen van mensen die in de Rand wonen. Die zijn nu in de meerderheid. Het gaat vaak om Franstalige Belgen, maar steeds meer om allochtonen.

De scholen kampen daardoor met een capaciteitsprobleem, ze kunnen de vraag amper aan. Eén op de drie scholen die meer dan 45 procent anderstaligen onderdak geven, heeft al leerlingen moeten weigeren.

In tegenstelling tot de Brusselse scholen mogen de scholen in de Rand geen voorrang geven aan Nederlandstalige kinderen. In het Vlaams Parlement gaan daarom stemmen op om een voorrangsregeling in te voeren. Irina De Knop (Open VLD), Vlaams parlementslid en burgemeester van Lennik, pleit ervoor om scholen toe te staan bij de inschrijving het aandeel anderstaligen te beperken. 'Dat kan via een dubbele inschrijvingslijst, zoals dat met kansarme kinderen gebeurt', aldus De Knop. Zij vindt ook dat er extra plaatsen moeten bijkomen, zowel in Brussel als in de Rand, en dat er meer taalondersteunende maatregelen moeten komen.

In Brussel wordt een drempel gehanteerd van minstens 55 procent kinderen van Nederlandssprekende ouders. 'Iets vergelijkbaars doen in de Rand kan grondwettelijk niet', laat de minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), weten. In Brussel is er onderwijs van twee gemeenschappen en kan een ouder kiezen. In Vlaanderen is er maar onderwijs van één gemeenschap, en voorrang geven op basis van taal is dan in strijd met de grondwet.

De bezorgdheid bij de scholen dat ze met de nieuwe berekening van de lestijden (DS 20 februari) de extra uren voor taalondersteuning kwijtspelen, is ongegrond, benadrukt Smet. 'Andere thuistaal telt mee als criterium, vanaf het eerste kind. En nergens gaan de scholen er meer lestijden bijkrijgen dan in de Vlaamse Rand'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is