U bent hier
Politieke clash over taalgebruik in Rand escaleert
Het zit er bovenarms op tussen de N-VAen het FDF. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) ontspringt de dans niet. Zij heeft zich volgens Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois 'gemoeid in een debat waar ze niet bevoegd voor is'. 'Het zou Milquet sieren als ze zou zwijgen', klinkt het.
Waar gaat het over? Splijtzwam is, opnieuw, de taal waarin de burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel de oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen versturen. FDF-voorzitter Olivier Maingain gooide zondag een steen in de kikkerpoel door zijn drie burgemeesters aan te moedigen om de brieven in het Frans op te stellen (DS 27 februari). Hij baseerde zich voor zijn oproep op een officiële uitspraak van Joëlle Milquet.
'Maingain stookt onrust', reageert Bourgeois. 'Als toezichthoudende minister zal ik er streng op toezien dat de oproepingsbrieven in het Nederlands worden verstuurd. Iets anders duld ik niet.' De minister slijpt de messen: hij belooft 'al het nodige te doen om de stembusgang wettig te laten verlopen'. 'Burgemeesters die de wet overtreden, zullen niet (her)benoemd worden en dat weten ze zeer goed', voegt Bourgeois eraan toe. De drie FDF-burgemeesters in de Rand zijn nog altijd niet benoemd omdat ze in 2006 Franstalige brieven verstuurden.
Bourgeois neemt ook de bewuste uitlatingen van Milquet zwaar op de korrel. 'Ze is niet bevoegd en ik vind het onkies dat Milquet als voogdijminister laat uitschijnen dat de rondzendbrief-Peeters binnenkort mogelijk sneuvelt.' Volgens de bestuurstaalwet van 1966 mogen Franstaligen in de faciliteitengemeenten in het Frans bediend worden, de rondzendbrief-Peeters - die de wetgeving toepast - verduidelijkt dat dat niet automatisch gebeurt. Een Franstalige inwoner moet het telkens opnieuw aanvragen.
Op de vraag van FDF-kamerlid Damien Thiéry (burgemeester van Linkebeek) of de wet dan wel de rondzendbrief voorrang heeft, antwoordde minister Milquet recent nogal flou (DS 23 februari). Ze benadrukte dat de federale wet van toepassing blijft, en een rondzendbrief daar niet mag tegen indruisen. Verder rekende ze erop dat de algemene vergadering van de Raad van State, die dankzij de zesde staatshervorming bevoegd wordt voor taalgeschillen in de faciliteitengemeenten, klaarheid zou scheppen. Als alles volgens plan verloopt, wordt de staatshervorming tegen de zomer goedgekeurd. Maar er zal allicht pas na de verkiezingen een geschil opduiken dat om een eenduidige uitspraak van de Raad vraagt.
Probleem: het FDF verwerpt de uitspraak van de Raad van State nu al. Thiéry kondigt aan dat hij alleen een wet en wetswijziging, goedgekeurd door het parlement, naleeft.
Om uit de impasse te geraken, toonde Milquet er zich gisteren op RTBF voor gewonnen om de oproepingsbrieven standaard in het Nederlands en in het Frans (voor de Franstalige inwoners) op te stellen. Dat doet de CDH-burgemeester van Sint-Genesius-Rode sinds 2007. 'Het lijkt mij een niet-polemische oplossing', aldus Milquet. Maar volgens Bourgeois is het 'in strijd met de geest en de letter van de taalwet'.