Gordel niet meer welkom in Rode

Op 27 april 2012

Het schepencollege van Sint-Genesius-Rode laat het fiets- en wandelevenement De Gordel niet meer toe op het grondgebied van de gemeente. De Franstalige meerderheid haalt onder andere financiële redenen aan. Vlaams schepen Anne Sobrie (Samen) is woedend en roept provinciegouverneur Lodewijk De Witte op om in te grijpen.

Gisterenochtend werd op het schepencollege in Sint-Genesius-Rode het parcours van De Gordel besproken. Maar wat louter een kennisgeving moest worden, bleek voor de Franstalige schepenen het moment om te beslissen De Gordel niet meer toe te laten op het grondgebied van Sint-Genesius-Rode. "We nemen de beslissing vooral om financiële redenen", zegt burgemeester Myriam Rolin (IC-GB). "Het is dit jaar onverantwoord om daar budgetten voor uit te trekken. We geven dus geen toestemming om een start- en aankomstplaats in te richten in de gemeente."

Trefpunt

Die start- en aankomstplaats situeert zich al jaren op het Dorpsplein. De gemeente is dan ook één van de vier trefpunten tijdens De Gordel samen met Dilbeek, Zaventem en Overijse. Vlaams schepen Anne Sobrie brak meteen de consensus over het punt. Dat betekent dat het punt op de gemeenteraad moet behandeld worden. "Het gemeentebestuur heeft altijd haar medewerking verleend aan de organisatie", zegt ze. "Zelfs toen de Franstaligen de meerderheid hadden. Die medewerking bestaat onder andere uit het inzetten van gemeentepersoneel en het toelaten van het innemen van openbaar domein. Zo hoog zijn die kosten helemaal niet. Maar nu opeens kan het niet meer. Blijkbaar zouden de tochten van het evenement wel nog over het grondgebied mogen lopen maar zal er dus niets te beleven zijn in onze gemeente tijdens de volgende editie. We gaan daar helemaal niet mee akkoord." De bakermat van het grootste wandel- en fietsevenement van Vlaanderen ligt in Sint-Genesius-Rode. Op 27 september 1981 werd in de faciliteitengemeente de eerste editie georganiseerd. Een reden te meer voor Sobrie om in de tegenaanval te gaan. "We laten dit zeker niet zomaar gebeuren", zegt ze. "Ik zal de provinciegouverneur inlichten en vragen om in te grijpen. Er is geen enkele reden om De Gordel niet meer toe te laten." Bij de Vlaamse sportorganisatie Bloso, die het evenement organiseert, geven ze momenteel geen commentaar. "We zijn officieel nog niet op de hoogte gebracht van de beslissing van het schepencollege in Sint-Genesius-Rode", zegt administrateur-generaal Carla Galle. Het is niet de eerste keer dat gemeentebesturen van faciliteitengemeenten De Gordel boycotten. Zo weigerden Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek in 2008 al eens de doortocht op hun grondgebied. Maar uiteindelijk liepen de tochten van die editie gewoon door de gemeenten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is