Communautair spook steekt al de kop op

Op 12 mei 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018, Beleid, Bestuur, Bestuurszaken
Gemeenteraadzaal Sint-Genesius-Rode

De Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode kan niet beloven dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de oproepingsbrieven alleen in het Nederlands zal versturen.

Het versturen van de oproepingsbrieven bij verkiezingen in faciliteitengemeenten zorgt altijd voor de nodige heibel en dat lijkt deze keer niet anders te zullen worden. Volgens de omzendbrief-Peeters moeten de oproepingsbrieven in faciliteitengemeenten eerst in het Nederlands worden verstuurd, waarna Franstaligen een versie in hun taal kunnen aanvragen. In de gemeente Sint-Genesius-Rode werden die regels bij laatste stembusslagen niet gevolgd. Zo liet de gemeente in 2014 meteen evenveel Nederlandstalige als Franstalige brieven drukken en voor het versturen ervan werden tien Franstalige raadsleden ingezet. Het gevolg was dat heel wat kiesgerechtigden twee oproepingsbrieven in de bus kregen.

Raad van State

Op de laatste gemeenteraad wou oppositiepartij Respect weten wat de meerderheid deze keer van plan is. De oppositie stelde voor om enkel Nederlandstalige oproepingsbrieven te versturen overeenkomstig de taalwetgeving en verwijst daarvoor naar de bewuste omzendbrief-Peeters. Maar de meerderheid lijkt dat niet te willen volgen en voelt zich daarbij gesteund door een arrest van de Raad van State van 2014. In het arrest dat handelt over de benoeming van de voormalige Kraainemse burgemeester Veronique Caprasse adviseerde de Raad dat inwoners van faciliteitengemeenten slechts één keer om de vier jaar moeten aangeven dat ze gemeentelijke documenten in het Frans willen. Volgens sommigen gaat het om een aanbeveling zonder wettelijke waarde, maar de Rodense meerderheid denkt daar anders over.

Het lijkt erop dat alle Rodenaren die al aangaven hun documenten vier jaar lang in het Frans te willen ontvangen, hun oproepingsbrief meteen in het Frans zullen krijgen. Al laat de meerderheid hierover officieel nog niet in haar kaarten kijken en het schepencollege zal de administratie pas in september laten weten hoe ze de oproepingsbrieven moet drukken en verzenden.

“Bij het verzenden zullen we wel de wetgeving eerbiedigen die op dat ogenblik van toepassing zal zijn”, zegt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). Dat stelt de oppositie alvast niet gerust. “In het verleden heeft de meerderheid alle creatieve interpretaties aan de wet gegeven om toch spontaan Franstalige oproepingsbrieven te sturen. Wij zijn liever niet naïef”, repliceert oppositieraadslid Tom De Spiegeleer (Respect). “Wij zijn zeer benieuwd naar de acties die u nog zal ondernemen.”

De oppositie haalt ook nog andere redenen aan om de taalwetgeving te volgen. “In het verleden moest een extra gemeenteraad worden bijeengeroepen om een beslissing te nemen over het drukken van Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven, met extra kosten tot gevolg. Bovendien was er in 2012 bij de bevolking en in sommige stemlokalen verwarring doordat kiezers meerdere stembrieven konden voorleggen”, zegt raadslid Bruno Stoffels (Respect). “Ik was toen getuige en heb dat zelf kunnen vaststellen.”

 

bron: Het Nieuwsblad - tekst: Jelle Schepers

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is