U bent hier
Agenten mogen niet meefietsen tegen kanker
De politiezone Rode mag niet meedoen aan de fietsactie van Kom op tegen Kanker. Burgemeester Rolin vindt het inzamelen van fondsen door de politie onaanvaardbaar.
Tijdens het Hemelvaartweekend van 17 tot 20mei staat de derde editie van de 1.000kilometer fietsen van Kom op tegen Kanker gepland. Zoek in de deelnemerslijst niet naar een team van de politiezone Rode. Binnen het korps had er zich nochtans al min of meer een ploeg gevormd. De korpschef zelf was ook voorstander, en een coördinator van KOTK was zelfs al tekst en uitleg komen geven op het commissariaat. Maar het idee werd toch afgeblazen. De burgemeester van hoofdgemeente Sint-Genesius-Rode, Myriam Rolin (IC-GB, CDH), kon zich er immers niet vinden. Als officiële reden werd aan de politie meegedeeld dat het inzamelen van fondsen door de politie onaanvaardbaar was. Nochtans zou het inzamelen van geld voor dit soort initiatieven wel mogen.
Burgemeester Rolin was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Korpschef Luc Breydels wou er ook niet te veel over kwijt. 'Een van onze mensen doet wel mee aan de actie, maar niet in een team dat onder onze politiezone valt.' De burgemeesters van de twee andere gemeenten in de politiezone, vallen enigszins uit de lucht. 'Op het voorlaatste politiecollege is het onderwerp aan bod gekomen en ik had het gevoel dat de actie positief onthaald werd. Ik ben alvast voorstander', aldus de burgemeester van Drogenbos, Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus). Zijn Linkebeekse collega Damien Thiéry (FDF, Ensemble-LKB-Samen) denkt er hetzelfde over. 'Alle initiatieven om kanker te helpen bestrijden, moeten gesteund worden. Over het onderwerp is wel gesproken, maar binnen het politiecollege is er alvast geen beslissing genomen. Als het wettelijk mag, ben ik voorstander. Dat burgemeester Rolin ertegen is, zou me wel niet verbazen. Op het politiecollege van komende week, zal ik het punt op de agenda zetten. De burgemeester heeft wel op haar eentje de meerderheid in het politiecollege, aangezien Rode meer inwoners telt dan Linkebeek en Drogenbos samen. Zij kan dus alle beslissingen alleen nemen, wat ze al meermaals heeft gedaan.'
'Korpschef was enthousiast'
Bij KOTK zijn ze niet op de hoogte van de reden van de weigering. 'We zijn de actie gaan voorstellen en de korpschef was enthousiast', zegt provinciaal coördinator Hilde Neven. 'Het is dan toch afgesprongen. Het fijne weet ik er niet van. Ik heb ook niet aangedrongen, want we hadden al voldoende teams, met ook verschillende politiekorpsen, zoals dat van Gent en Brasschaat.' In de regio heeft het korps van Dilbeek afgelopen dinsdag al deelgenomen aan de KOTK-actie.